Vrei să-ți redescoperi valorile tale interioare în 7 pași?

Ce să alegi, Tai Chi sau Yoga?

În acest articol voi face o comparație succintă a esenței, a ceea ce este tai chi și ceea ce este yoga.
 
La începutul anilor 90 erau foarte puține căi spirituale și termenul de dezvoltare personală nici nu știu dacă era cunoscut în mediul oamenilor de rând. După anul 2000 a intervenit o schimbare pe piața spirtituală și au început să apară diverse direcții de yoga, au fost stabilite mai multe școli și cluburi de arte marțiale și au apărut și alte căi de dezvoltare spirituală. Iar după anul 2010 deja era o încercare să-ți găsești o direcție autentică din sutele oferte de pe piață.
 
Dacă te interesează cu adevărat dezvoltarea personală sau o schimbare interioară, sunt ferm convins că direct sau indirect te vei întâlni cu termenul de yoga sau tehnici de yoga.
În cele din urmă am făcut o comparație între yoga și tai chi după mai mult de 13 ani de experiență în yoga spontană și 4 ani de experiență în yuan-chi tai chi chuan.
 
Când folosesc termenul de yoga mă refer strict la yoga indiană și nu la yoga tibetană căci rădăcinile lui se găsesc în India.
 
 
 

Yoga

Tai Chi

Termen
conexiune (cu divinul)
marele suprem
Scop
realizarea sinelui
realizarea sinelui,
sănătatea,
naturalețea
Metode
meditație, 
asane (mișcări statice), respirație, 
vizualizare
meditație, 
dans (mișcare continuă, naturală), 
push hands,
respirație, vizualizare (*combinat cu chi kung)
Beneficii
fizice, 
mentale, 
spirituale
fizice, 
mentale, 
spirituale
Țara de origine
India
China
 
După cum vezi din tabel, termenii de yoga și tai chi sunt diferiți, însă esența lor este asemănător. Putem spune că amândouă direcții au ca scop comun elevarea conștiinței, realizarea sinelui, atingerea divinității.
 
La prima vedere abordarea practică este total diferit.
 
 

YOGA

În yoga clasică (de ex. hatha, raja) metoda de bază este compusă din asane, acele mișcări sau posturi statice de care te întâlnești foarte des în poze. Cu timp vei fi inițiat în tehnici de meditație, respirație, vizualizare. 
Sunt și alte direcții de yoga (de ex. sahaja) în care nu se pune accent pe asane și nici pe controlul respirației sau a vizualizării, ci doar pe meditație și esență.
În urma urmei aceste direcții de yoga au ca principal scop recrearea conexiunii cu divinul.
 
 

TAI CHI

În tai chi există diferite ramuri (Yang, Chen, Wu, Sun) cu o varietate largă de școli și abordări diferite. În loc de asane vei învăța o succesiune de stiluri specifice formei alese. Școlile care au la bază doar taoismul te vor învăța spontaneitate, dans (fără / cu sabie), meditație, push hands. Școlile care combină chi kung (qigong) cu tai chi te vor învăța și tehnici de respirație și vizualizare, deși legendele despre Zhang San-Feng spun că el s-a îndepărtat total de chi kungul practicat în mănăstirea shaolin și și-a format propriul lui stil. Așa a luat naștere Tai Chi Chuan. 
 
 

BENEFICII

Atât yoga cât și tai chi-ul au beneficii similare, reglează tensiunea arterială, cresc flexibilitatea, reduc stresul și anxietatea, îmbunătățesc somnul și atenția, redau pacea interioară, măresc gradul de conștientizare.
 
Pe plan subtil ambele direcții îți vor vor curăța corpul energetic și cu timp vei deveni sensibil la energia cosmică ce străbate acest univers.
 
 
Înainte să-ți alegi calea, ar fi ideal să știi 
  • ce vrei să obții
  • ce-ți oferă școala respectivă
  • cine și cum te va învață
 
Care ți se pare mai simpatic, Yoga sau Tai Chi?